Pengenalan kepada CFDs

Kontrak untuk perbezaan (CFD) menawarkan pedagang dan pelabur Eropah peluang untuk keuntungan dari pergerakan harga tanpa memiliki aset dasar. Ia adalah keselamatan yang agak mudah dikira oleh pergerakan aset antara kemasukan perdagangan dan keluar, mengira hanya perubahan harga tanpa mengambil kira nilai asas aset.1 Ini dicapai melalui kontrak antara klien dan broker, dan tidak menggunakan mana-mana saham, forex , komoditi atau pertukaran niaga hadapan. CFD perdagangan menawarkan beberapa kelebihan utama yang telah meningkatkan populariti instrumen ‘dalam dekad yang lalu.

Bagaimana CFD berfungsi

Jika stok mempunyai harga minta $ 25.26 dan peniaga membeli 100 saham, kos urusniaga adalah $ 2,526 ditambah dengan komisen dan yuran. Perdagangan ini memerlukan sekurang-kurangnya $ 1,263 tunai secara tunai di broker tradisional dalam akaun margin 50%, sementara broker CFD dahulunya hanya memerlukan margin 5%, atau $ 126.30. Perdagangan CFD akan menunjukkan kerugian yang sama dengan saiz penyebaran pada masa transaksi jadi, jika penyebarannya adalah 5 sen, stok keperluan untuk memperoleh 5 sen untuk posisi untuk memukul harga putus. Anda akan melihat keuntungan 5 sen jika anda memiliki stok langsung tetapi akan membayar komisen dan menanggung perbelanjaan modal yang lebih besar.

Sekiranya stok menaikkan harga bida $ 25.76 dalam akaun broker tradisional, ia boleh dijual dengan keuntungan $ 50 atau keuntungan $ 50 / $ 1263 = 3.95%. Walau bagaimanapun, apabila pertukaran negara mencapai harga ini, harga tawaran CFD hanya $ 25.74. Keuntungan CFD akan lebih rendah kerana peniaga harus keluar pada harga tawaran dan penyebarannya lebih besar daripada di pasar biasa. Dalam contoh ini, peniaga CFD memperoleh anggaran $ 48 atau $ 48 / $ 126.30 = 38% pulangan atas pelaburan. Broker CFD juga memerlukan peniaga untuk membeli pada harga permulaan yang lebih tinggi, $ 25.28 sebagai contoh. Walau begitu, $ 46 hingga $ 48 yang diperolehi dalam perdagangan CFD menandakan keuntungan bersih, manakala keuntungan $ 50 daripada memiliki stok langsung tidak termasuk komisen atau yuran lain, meletakkan lebih banyak wang dalam saku pedagang CFD.

Kelebihan CFD

Leverage yang lebih tinggi

CFD menyediakan leverage yang lebih tinggi daripada perdagangan tradisional.2 Leverage standard dalam pasaran CFD tertakluk kepada peraturan. Ia pernah serendah margin 2% (50: 1 leverage); tetapi kini terhad dalam lingkungan 3% (30: 1 leverage) boleh mencapai 50% (2: 1 leverage). Keperluan margin yang lebih rendah bermakna pengeluaran modal yang kurang untuk pedagang / pelabur, dan potensi pulangan yang lebih besar. Walau bagaimanapun, peningkatan leverage juga boleh membangkitkan kerugian.3

Tiada sekatan pada kekurangan

Pasaran tertentu mempunyai peraturan yang melarang kekurangan, menghendaki peniaga meminjam instrumen sebelum menjual pendek atau mempunyai keperluan margin yang berbeza untuk kedudukan pendek dan panjang. Instrumen CFD boleh dipendekkan pada bila-bila masa tanpa kos pinjaman kerana peniaga tidak memiliki aset yang mendasari.

Akses pasaran global dari satu platform

Banyak broker CFD menawarkan produk di semua pasaran utama di dunia, yang membolehkan akses jam ke seluruh dunia. Sebagai contoh, anda boleh memperdagangkan CFD pada mata wang, saham, indeks pasaran saham dan logam berharga dari satu akaun dengan FP Markets Malaysia. FP Markets dikawal selia di Australia dan Kesatuan Eropah, tetapi mengalu-alukan pelabur dari seluruh dunia, termasuk Malaysia. Pelabur Malaysia dapat membiayai akaun mereka secara langsung dalam Ringgit.

Kelemahan CFD

Peniaga membayar penyebarannya

Walaupun CFD menawarkan alternatif yang menarik kepada pasaran tradisional, mereka juga menunjukkan potensi perangkap. Untuk satu, perlu membayar penyebaran pada penyertaan dan keluar menghilangkan potensi keuntungan dari langkah-langkah kecil. Penyebaran itu juga mengurangkan perdagangan yang menang dengan jumlah yang sedikit berbanding dengan keselamatan yang mendasari dan akan meningkatkan kerugian dengan jumlah yang kecil. Oleh itu, sementara pasaran tradisional mendedahkan peniaga kepada bayaran, peraturan, komisen dan keperluan modal yang lebih tinggi, CFDs memberi keuntungan kepada para pedagang melalui penyebaran kos.

Peraturan industri yang lemah

Perhatikan juga industri CFD tidak dikawal selia dan kredibiliti broker berdasarkan reputasi, umur panjang, dan kedudukan kewangan daripada kedudukan kerajaan atau kecairan. Terdapat broker CFD yang sangat baik, tetapi penting untuk menyiasat latar belakang broker sebelum membuka akaun.

Risiko

Dagangan CFD bergerak pantas dan memerlukan pemantauan yang rapat. Terdapat risiko dan margin kecairan yang anda perlukan untuk mengekalkan; jika anda tidak dapat menampung pengurangan nilai, pembekal anda mungkin menutup kedudukan anda, dan anda akan terpaksa menanggung kerugian tidak kira apa yang seterusnya berlaku kepada aset asas.4 Risiko leverage mendedahkan anda kepada potensi keuntungan yang lebih besar tetapi juga potensi kerugian yang lebih besar. Walaupun had stop loss tersedia dari penyedia CFD banyak, mereka tidak dapat menjamin anda tidak akan mengalami kerugian, terutamanya jika ada penutupan pasaran atau pergerakan harga yang tajam. Risiko eksekusi juga mungkin terjadi akibat ketiadaan dagangan. Sebahagiannya atas sebab-sebab ini, mereka dilarang dan tidak tersedia untuk penduduk di Amerika Syarikat.